27 Mei 2015

TENTANG KEJU

KREDIT TO: Jom kongsi ilmu 2





CHEESE CHEDDAR
*Ia keju susu separuh keras.
*Rasanya sedikit masin.
*Ia datang dalam bentuk buku @ parutan warna keorengan.
*Sesuai di jadikan ramuan dalam kek,pencuci mulut,topping,sos dan salad.







CREAM CHEESE
*Keju krimsesuai untuk semua jenis kek,tart dan pencuci mulut.
*Teksturnya lebih lembut,berkrim dan beraroma.
*Keju jenis ini tak boleh tahan lama.
*Perlu di habiskan dalam tempoh 2 minggu selepas di buka.






MASCARPONE CHEESE
*Teksturnya lembut dan halus.
*Biasa digunakan dalam ramuan kek,pencuci mulut seperti tiramisu.
*Boleh juga di hidangkan bersama salad buah-buahan segar







MOZZARELLA CHEESE
*Ia mempunyai tekstur sedikit lembut tetapi pejal.
*Keju mozzarella diperbuat dari susu yang rendah lemiak@tanpa minyak.
*Ia mempunyai rasa sedikit masam denganrasa segar seperti susu.
*Dalam masakkan ia digunakan untuk menambah tekstur pada makanan.
*Tekstur keju yang lembut pejal ini mudah cair dan menyerap.
*Keju ini biasa digunakan sebagai toppinguntuk pizza,pasta panggang,lasagna dan macaroni schotel.
*Warnanya kuning pucat.
*Selalu di datang dalam bentuk parutan.
*Ia mudah menjadi leleh jika di hidangkan bersama hidangan panas sperti pizza.






CARA MEYIMPAN KEJU
*Jangan simpan keju dalampeti sejuk bahagian pembeku.
*Ia akan menyebabkan keju menjadi berketul-ketul.
*Simpan keju di bahagian chiller dan perlu di habiskan dalam tempoh 2 minggu setelah di buka bungkusannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails