08 Januari 2015

Pandan Strawbery Chiffon Cake

Oleh Resepi Sheila Rusly

BAHAN BAHAN
(18cm)


Bahan A (diayak)

115g tepung kek
3/4 sudu kecil baking soda

Bahan B

3 biji kuning telur
55g gula
secubit garam

Bahan C

65ml minyak sayuran / minyak jagung
85ml susu segar

Bahan D

3 biji putih telur
55g gula
1 sudu kecil jus lemon / cream of tartar

Bahan E

1/2 sudu kecil pewarna merah/pink
1 sudu kecil perasa strawberry
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil perasa pandan

CARA CARA

1. Panaskan oven 170c

2. Putarkan bahan B sehingga kembang dah pucat. Kemudian masukkan minyak dan teruskan putar sehingga sebati.

3. Masukkan susu segar dan putarkan sebati.

4. Gunakan spatula, masukkan bahan A sedikit demi sedikit. Kaup balik sehingga sebati.Kaup balik jgn terlalu lama. Jangan OVERMIX adunan tersebut. Resepi Sheila Rusly

5. Putarkan bahan C sehingga kental. Masukkan separuh adunan putih telur kedalam adunan (4) tadi. KAup balik sehingga sebati. Kemudian, masukkan adunan ini kedalam lebihan adunan putih telur tadi. Kaup balik lagi sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

6. Bahagian pertama, masukkan pewarna hijau dan perasa pandan. Kaup balik sebati. Bahagian kedua masukkan perasa strawberry dan pewarna merah. Kaup balik sebati.

7. Didalam loyang chiffon, masukkan separuh adunan hijau dan ratakan. Masukkan pula adunan merah. Ratakan. Ulang dengan kaedah yg sama untuk lebihan adunan.

8. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga kek masak (kalau cucuk lidi, lidi keluar bersih). Sejukkan diatas redai (dengan keadaan loyang diterbalikkan) sehingga sejuk. Barulah boleh dipotong.

Ayam Percik Kelantan





Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4


Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya

Bahan Kuah:
2 pek santan pekat
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas
Garam secukupnya
Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Apabila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah.

Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Nota:
Boleh juga terus bakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa perlu dikukus.

Jika suka, boleh juga ayam direbus dengan separuh dari bahan kuah.

Rahsia Solat Di Awal Waktu








Resepi Snow CheeseCake

oleh kelas bakeri




Bahan-bahan :


6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

Untuk Cream :

1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis – bergantung pada kemanisan yang di ingini
(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul).
Untuk Topping :
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara - Cara Membuat :

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. (akak keluarkan dari loyang sebab kek ni mengecut).
Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.(akak guna benang)
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dalam peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Jom share resepi ini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails