27 Mei 2015

RESEPI CHOCOLATE INDULGENCE CAKE


Kredit to : Ketuk-Ketuk Ramadan 2015





Bahan Kek


2 cwn gula
1 3/4 cwn tepung
1 cwn serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
1 cwn susu cair
1/2 cwn minyak
2 sudu teh esen vanilla
1 cwn air
Cara
1.Campurkan bahan kering,gaul sebati.
2.Putar telur dan gula hingga kembang.
3.Masukkan susu,air,minyak dan esen vanilla,putar
sebati.
4.Masukkan bahan kering tadi gaul sebati.
5.Alas loyang dengan kertas minyak.
6.Sediakan 4 loyang dan tuang adunan sama
banyak.
7.Bakar 170'c selama 20 minit setiap loyang.( ikut
oven msng2 )
8.Biarkan 10 minit sejuk baru keluarkan dari
loyang.
Bahan Mousse Putih
1 sudu teh gelatin
1 sudu besar air panas
1 cwn coklat putih
1 1/2 cwn whipping cream
Cara
1.Larutkan gelatin bersama air panas,biarkan 5
minit.
2.Cairkan coklat cara double boiler.
3.Campurkan coklat dan gelatin,gaul sebati.
4.Putar whipping cream hingga lembut.
5.Tuang coklat dalam whipping cream,gaul sebati.
Bahan Black Mousse
1 sudu teh gelatin
1 sudu besar air panas
1 cwn coklat
1 1/2 cwn whipping cream
Cara
1.Larutkan gelatin bersama air,biarkan 5 minit.
2.Cairkan coklat cara double boiler.
3.Campurkan coklat dan gelatin,gaul sebati.
4.Putar whipping cream hingga lembut.
5.Tuang coklat dalam whipping cream,gaul sebati.
Bahan Coklat Ganache
1 cwn coklat masakan
1 cwn whipping cream
Cara
1.Cairkan coklat cara double boiler.
2.Putar whipping cream hingga lembut.
3.Tuang coklat dalam whipping cream,gaul sebati.
Cara Melapis
1.Ambil 1 keping kek tuang sedikit white
mousse,ratakan.
2.Ambil 1 keping kek lagi tuang pula black
mousse,ratakan.
3.Ulang langkah yg same hingga siap.
4.Bila dah siap tuang black mousse pada seluruh
badan kek.
5.Akhir sekali curah coklat ganache pada seluruh
badan kek.
6.Simpan dalam peti sejuk 15minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails