03 April 2015

TIPS HILANGKAN KAHAK BAYI






TIPS HILANGKAN KAHAK BAYI

1) Air kelapa
Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula.
Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.

2) Madu
Guna madu asli.
Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air
Kalau baby, madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa

3) Teknik tepuk @ percussion

4) Gas nebulizer
Untuk cairkan kahak.
Kahak akan keluar melalui najis atau muntah

5) Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega - ia membantu mencairkan kahak

6) 2 ulas bawang putih + minyak masak
Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

7) Daun kaduk + kapur + air
Cara :
- daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
- lulur ke dada, leher, belakang baby

8) Kunyit hidup
Cara:
- bakar kunyit hidup
- gesek pada lesung batu
- ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby

Thermal steam therapy - duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas

** Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.

PETUA RAWAT DEMAM SELSEMA TANPA MAKAN UBAT


Kredit to : Denai hati



PETUA RAWAT DEMAM SELSEMA TANPA MAKAN UBAT

Boleh cuba mana-mana cara berikut :

1. Bawang Putih
Sebagai antibiotik semulajadi, bawang putih membantu dalam melawan jangkitan. Selain itu, ia mempunyai beberapa ciri-ciri anti-virus dan juga menghasilkan antioksidan malah lebih baik kalau di makan mentah

2. Kunyit
Boleh membantu dalam merawat jangkitan virus dan bakteria. Kunyit membuktikan ia benar-benar membantu jika menambah kunyit ke dalam makanan yang dimakan ataupun menambah kunyit untuk susu panas dan diminum ketika mengalami selesema

3. Madu
Boleh membantu dan melawan jangkitan bakteria. Malah, madu bermanfaat jika mengalami sakit tekak

4. Halia
Boleh membantu menghilangkan rasa sejuk dalaman badan ketika demam caranya adalah menambah halia dan limau untuk air panas dan minum dua kali sehari

5. Ikan
Selain kaya dengan protein, ikan seperti tuna, salmon, ikan kembung juga amat kaya dengan Omega-3 asid lemak, sebatian yang membantu dalam mengurangkan keradangan di dalam badan

Kita akan lebih terdedah kepada selesema jika mempunyai keradangan kronik

6. Sayuran Hijau
Tidak dinafikan sayuran hijau sangat baik untuk kesihatan dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi dengan makan sayuran hijau ia akan membantu melawan sejuk dan selesema

7. Air Beras
Selain itu, untuk menghilangkan selesema adalah dengan cara ambil secawan air didihan beras dan minum ketika suam

Selamat mencuba dan semoga sembuh.

#petua

RESEPI UDANG BAKAR CHEESE





RESEPI UDANG BAKAR CHEESE
.
Bahan-bahan:

beberapa ekor udang yang telah dibersihkan
sedikit mentega/majerin
keju mozzarella
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah

Cara:

1. Mula2 sekali.. udang yang telah dibersihkan tu, belah bahagian belakangnya...

2. pada masa yang sama, campurkan keju mozzarella, mentega, garam n lada sulah dalam satu bekas...

3. setelah itu, letakkan bahan campuran tersebut pada belahan udang dan dibahagian kaki udang..

4. kemudian... bolehlah susun atas pemanggang dan bakar untuk 10-12 minit juga...

5. keju akan cepat cair.. jadi kalo biar lama2 nanti hangit plak cheese tu...

soo.. agak2 la... bila udang dah keperangan tu maksudnya dah masak la tuh...selamat mencuba...

Minuman Ajaib



Kredit to : ParidahBeautyOfficial

MINUMAN AJAIB

Minuman kesihatan ini telah lama disebarkan kira-kira 10 tahun yang lepas. Mr Seto seorang selebriti telah minum jus ini dan telah menyembuhkan beliau dari penyakit barah paru-paru. Seorang pakar herba cina telah memberikan petua ini kepadanya. Setelah 3 bulan minum jus ini beliau telah sembuh dari penyakitnya.

Anda hanya perlukan 1 karot, 1 ubi bit & 1 epal. Jangan kupas kulit. Buat jus sekali dengan kulitnya. Terus minum selepas jus siap untuk mendapat khasiat kesihatan yang terbaik.

Jus ini sangat berkhasiat dan senang diserap dan digunakan untuk kesihatan badan anda. Sangat berkesan jika anda ingin mengurangkan berat badan. Anda akan perasan sistem imun anda bertambah baik dalam 2 minggu. Pastikan minum sebaik saja jus siap untuk mendapatkan kesan yang terbaik.

Waktu & Cara Minum:

Minum di waktu pagi ketika perut kosong, sebelum makan apa-apa. 1 jam selepas tu barulah boleh makan. Untuk kesan yang lebih cepat minum 2 kali sehari, 1 kali di waktu pagi dan 1 kali di waktu petang ketika perut kosong, hanya makan sejam selepas minum jus ini.

Di antara khasiat untuk kesihatan ialah:

- Menghalang pertumbuhan sel kanser.

- Mengelakkan penyakit hati, pankreas dan buah pinggang. Boleh menyembuhkan ulser juga.

-Menguatkan paru-paru, mengelakkan serangan jantung dan tekanan darah tinggi.

- Menguatkan sistem imunisasi (sistem pertahanan/kekebalan) badan kita.

- Bagus untuk penglihatan, menghilangkan mata yang merah, penat dan kekeringan mata.

- Membantu menghilangkan sakit akibat latihan fizikal dan kesakitan otot.

- Untuk detox, memudahkan buang air dan mengelakkan sembelit. Seterusnya ia akan menyihatkan kulit & nampak lebih ceria. Juga membantu menghilangkan jerawat.

- Mengurangkan bau nafas akibat dari masalah penghadhaman dan jangkitan kerongkong.

- Mengurangkan sakit senggugut.

- Mengelakkan dari terkena serangan penyakit alahan yang mewujudkan gatal pada mata dan hidung bagi pengidap penyakit (hay fever) ini.

Amalkan minum jus ini untuk kesihatan.

Khasiat dan Kelebihan Buah Barli



Kredit to : Rahsia Hawa

Khasiat dan Kelebihan Buah Barli heart emoticon

1. Dapat membantu merendahkan kolestrol

Barli mengandungi serat yang tinggi dalam dalam beta glucan, yang membantu untuk menurunkan kolesterol dengan mengikat kepada asid hempedu dan mengeluarkan daripada badan melalui najis.

Asid hempedu adalah sebatian digunakan untuk mencerna lemak yang dihasilkan oleh hati daripada kolesterol.

Apabila dikeluarkan bersama-sama dengan serat barli itu, hati mesti mengeluarkan asid hempedu baru dan menggunakan lebih banyak kolesterol, dengan itu mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah. Serat larut juga boleh mengurangkan jumlah kolesterol dihasilkan oleh hati.

Makan hidangan bijirin penuh, seperti barli, sekurang-kurangnya 6 kali setiap minggu adalah dicadangkan terutama bagi wanita menopaus dengan kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi atau tanda-tanda penyakit kardiovaskular.

2. Membantu mengelakkan darah membeku

Buah barli mempunyai kandungan niacin yang membantu untuk mencegah radikal-radikal bebas daripada mengoksidakan LDL (low density lipoprotein).

LDL akan menjadi berbahaya apabila terjadi pengoksidaan pada dinding-dinding pada salur darah.

Selain itu, barli membantu untukmengurangkan pembentukan darah beku (blood clot).

3. Membantu mencegah batu karang

Barli yang kaya dengan serat tidak larut membantu untuk mempercepatkan masa transit usus (iaitu berapa lama makanan bergerak dalam usus).

Selain itu, ia membantu mengurangkan rembesan asid hempedu (jika berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu hempedu) dan meningkatkan sensiviti insulin dan merendahkan trigliserida (lemak darah).

4. Mengurangkan Reumatoid Artritis (RA)

Dalam barli terdapat mineral iaitu tembaga bagi mengurangkan gejala-gejala Reumatoid Artritis. Tembaga ini penting dalam enzim oksidatif utama yang dipanggil superoxide dismutase.

Selain itu, tembaga juga terlibat dalam aktiviti lysyl oxidase iaitu salah satu enzim yang terlibat dalam pembentukan kolagen.

Ini adalah antara khasiatnya. Sebenarnya lagi banyak. Saya cuma senaraikan yang penting je.

Jom kita amalkan buah barli

RESEPI YOGURT CHOCOLATE MOIST CAKE


Kredit to: KongsiKongsi Resepi

RESEPI YOGURT CHOCOLATE MOIST CAKE

Bahan-bahan :

Bahan-bahan (untuk 1/2 adunan dari resepi asal):
Saiz loyang : 7 inci

2 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan air panas
1/2 cawan butter
1 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung superfine
1/2 cawan yogurt
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
Sedikit esen vanilla

Cara-cara:

Ayak tepung dengan soda dan baking powder. Ketepikan

Bancuh serbuk coklat dengan air panas. Ketepikan.

Pukul gula dengan butter hingga kembang. Masukkan telur satu persatu.

Masukkan juga beberapa titis esen vanilla.

Masukkan adunan tepung di selang-selikan dengan yogurt. Kacau sebati.

Masukkan bancuhan coklat dan kacau rata.

Bakar pada suhu 170 darjah celsius kira-kira 45 minit. Atau sehingga masak. (saya kukus 1 jam)

Resepi Nasi Ayam




Kredit to: Rahsia Hawa

Resepi Nasi Ayam Paling Sedap

Lauk Ayam:

1 ekor ayam
Halia
Bawang putih
Bawang merah

Bahan perap:

Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan

Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.

Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap seketika. Gantungkan ayam sekurang kurangnya satu jam.
Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah ayam masak angkat dan gantung untuk toskan minyak. Potong ayam dan hidang.

Nota:

Ayam jangan dipotong, biarkan seekor. Setelah digoreng atau dipanggang barulah dipotong agar ayam masak cantik. Tapi kalau susah untuk menggoreng, bolehlah dipotong 2 atau potong 4 sahaja.

Saya potong 2 sebab nak menjimatkan minyak semasa menggoreng. Saya lebih suka goreng dari dipanggang. Jadi saya tidak gantung, sejatkan di atas jaringan sehingga betul betul kering airnya.

Nasi Ayam:

Mentega - tak guna
Minyak ayam - saya tambah
Bawang merah
Bawang putih
Halia
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave)
Susu full cream
Serbuk ayam
Garam
Gula
Rempah penumis - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis

Basuh beras wangi, tos dan letak dalam rice cooker.

Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan dan daun salam.

Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam, serbuk ayam dan gula mengikut rasa.
Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.

Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa.

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.

Sambal Cili

5 biji cili padi merah siam - saya guna cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah

Blend cilipadi merah siam dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.

Sambal Kicap
Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih. Angkat.

Kuah Sup
Jeruk kubis
Garam
Serbuk ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur

Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk ayam.

Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.

Cara buat Socks Remedies

Kredit to : Zuriah Nur Addin



Cara buat Socks Remedies untuk merawat demam, batuk dan selsema. Ramai yang bertanya, jadi saya sharekan. Sila simpan artikel ni untuk diguna waktu diperlukan. Lemon atau vinegar socks remedies amat berkesan untuk menurunkan suhu badan yang tinggi akibat demam. Tapi pastikan tapak kaki anak tak sejuk waktu nak buat. Jika tapak kaki sejuk, boleh buat Garlic Socks Remedies. Sape ada soalan bolehlahbertanya, jangan segan2. Buat ikut kaedah yang betul, jangan tersalah, nanti tak jadi.
-Share dari GrupNutrisi RemediAlami M'sia.

Socks Remedies / Penawar menggunakan kaedah stoking.

* Semua penawar yang mahu digunakan perlu lakukan ujian pada kulit anak dahulu..oleskan sedikit bahan yg mahu digunakan, tunggu dalam setengah jam, lihat ada keradangan kulit atau tidak. Jika tidak boleh teruskan, jika ada sila hentikan. Kaedah ini dipanggil PATCH TEST..

Asalnya adalah Wet Socks Remedy / Rawatan Stokin Basah Untuk Demam.

Teknik hidroterapi ini boleh dilakukan di rumah dan boleh membantu mengurangkan demam, menurut University of Maryland Medical Center. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki anda. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks).

Semasa tidur, badan anda akan mula mengedarkan cecair limfa dan darah untuk melawan kaki basah, yang juga merangsang sistem imun. Stoking selalunya akan kering pada waktu pagi. Ulangi rawatan selama lima hingga enam malam berturut-turut seperti yang diperlukan untuk mengurangkan demam anda.

Walaubagaimanapun, selain kaedah wet socks menggunakan air biasa, terdapat beberapa penawar semulajadi yang juga sangat berkesan dalam merawat penyakit selsema atau batuk dan demam untuk melawan virus dan bakteria, iaitu :

>>>1. GARLIC SOCKS MERAWAT SELSEMA / BATUK / DEMAM

Letakkan bawang putih pada stokin anak.

Cara untuk bayi atau anak kecil :
1. Pakaikan anak stoking berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang-lubang.

2. Ambil sehelai lagi stoking, masukkan bawang putih yg telah ditumbuk sedikit, tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih).

Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt tips di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.
Cara buat minyak : Bakar seulas bawang putih tanpa buang kulit, lenyekkan pada minyak zaitun (boleh gunakan minyak masak biasa, minyak kelapa, atau minyak yang tiada bahan yang tidak semulajadi)

Untuk anak yg lebih dewasa :

Boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast.

3. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs. Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time

*ONION SOCKS menggunakan kaedah atau cara yang sama seperti Garlic Socks.
*Penawar menggunakan bawang putih ini boleh digunakan untuk merawat apa sahaja penyakit disebabkan virus, bakteria atau fungus manakala bawang merah untuk penyakit disebabkan virus dan bakteria sahaja.


>>>2. LEMON SOCKS MERAWAT DEMAM

Cara merendam stoking dengan jus lemon.

1. Perah jus lemon (lemon organik lebih bagus, jika tiada, guna sahaja lemon biasa) campurkan dalam semangkuk air suam.

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar2 menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada jus lemon, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan jus lemon, lapis dengan 1 stoking kering)

Cara hirisan lemon :

1. Hiris lemon nipis-nipis.

2. Lekatkan pada tapak kaki guna hansaplast atau tak perlu lekat, terus balut dengan stoking.

3. Pakaikan stoking semalaman.

4. Tukar hirisan lemon jika lemon tersebut kering semasa tidur.

>>>3. APPLE CIDER VINEGAR (ACV) / CUKA EPAL MERAWAT DEMAM

1. Ambil ACV kira-kira 2-3 sudu besar, campurkan dalam semangkuk air suam. Atau ikut kadar 1:1

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar2 menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada ACV bercampur air suam tadi, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan ACVn, lapis dengan 1 stoking kering)

*Boleh juga menggunakan cuka kurma atau cuka putih biasa.

Bagaimana sifat asid lemon / acv membantu merawat demam atau menurunkan suhu demam panas?

Ini kerana sifat asid membantu menarik haba daripada kulit dan menarik haba keluar dari kepala dan bersurai ke seluruh badan. Apabila haba dapat bergerak ia menjadi satu alat aktif untuk melawan jangkitan.

Kenapa di kaki?

Kerana kaki kita mengandungi kepekatan yang lebih tinggi kelenjar peluh daripada seluruh badan kita, ia membantu dalam pembebasan haba.-Dr. Mehmet Oz, MD (http://www.sharecare.com/user/dr-mehmet-oz)

>>>Selain itu, boleh juga menggunakan PUTIH TELUR (bagi yang tidak alah pada telur, dan anda akan lihat putih telur seakan masak setelah menyerap haba daripada badan) .

>>>Jel LIDAH BUAYA / ALOE VERA fresh daripada daunnya juga boleh digunakan merawat demam dengan cara sapukan jel pada seluruh tapak kaki dan pakaikan stokin, oleskan lagi jel tersebut 2-3 kali diwaktu pesakit sedang tidur.

Petua Agar Anak Ikut Cakap Ibubapa








Kredit to: Rahsia Hawa


Petua Agar Anak Ikut Cakap Ibubapa

1. Setiap pagi, sebelum pergi sekolah, anda berdiri di belakang anak dan kedua-duanya (anak dan ibu atau bapa) menghadap kiblat.
2. Letakkan kedua-dua telapak tangan ibu/ayah yang dirapatkan atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang 1 inci dari rambut.
3. Bacakan al Fatihah dan Alam-nash-rah ... hingga habis.
4. Niat dalam hati mohon pada Allah: "Ya Allah permudahkanlah anak aku ini untuk belajar dan diterangkan hati, lembutkan hati dan ditetapkan iman dan mohon anak aku ini mendengar cakap ibu bapanya".
5. Kucup dahi anak dan biarkan dia pergi ke sekolah. Telapak tangan anda (ibu/bapa) ada aura dan gunakannya sebaik-baiknya

ROTI KEJU CENDAWAN




ROTI KEJU CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:
4 keping roti
cendawan butang dihiris halus
2 keping keju keping
2 sudu besar keju cheddar sagat
100 gm isi ayam (hiris nipis)
1/2 cawan susu segar

CARA MENYEDIAKAN:
1. Isi ayam dilumurkan dengan garam dan dan dilumur dengan sedikit minyak dan masukkan dalam kuali. Biarkan isi ayam masak.
2. Pukul telur dengan susu segar dan rendam roti sekeping demi sekeping.
3. Di atas dulang pembakar lapiskan aluminium foil dan bubuhkan sekeping roti. Di atasnya bubuhkan keju keping, keju cheddar, cendawan butang hiris dan ayam.
4. Letakkan lagi keping roti. Bubuhkan ayam saja.
5. Bubuhkan lagi sekeping roti dan bubuhkan keju keping dan keju sagat.
6. Akhir sekali bubuhkan roti.
7. Bakar pada suhu 200oC selama 15 minit.

Resepi Churros



Kredit to: Eila Noor

resepi churros (kalau mkn banyak jadi gemok)

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
1/2 sudu kecil esen vanilla.

cara2

- Didihkan air, gula, dan juga marjerin.

- Sementara tu, dlm mangkuk lain pukul telur dan esen vanilla sekejap

-Tutup api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 gune senduk kayu.

- biar adunan tepung sejuk sikit dlm 5 minit

- Kemudian masukkan telur dan kacau cepat2 hingga sebati dengan tepung td. (saya guna mixer lagi senang)

-Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam piping bag yg ada nozzle star dan picitkan ke dalam kuali. potong setiap 5cm.

-Goreng hingga kekuningan dan angkat.

-Taburkan gula castor/icing. Sedia utk dmakan! mkn dgn coklat dipping lagi mabeles uols. heee

Cara susutkan badan dan Kuatkan Lutut



 kredit to: Muhammad Abdul Wahab


A. CARA SUSUTKAN BERAT BADAN.
Langkah 1.
Makan epal HIJAU atau minum jusnya tiap-tiap hari sekurang-kurangnya satu biji sehari selama seminggu. Tujuannya untuk membuang lemak visceral (lemak yang terdapat dicelah-celah otot perut) dan untuk mengikis lapisan kanji tepung gandum dan sisa-sisa makanan yang lain dari dinding usus. (Gandum yang terdapat sekarang mengandungi bahan kimia. Bahan kimia itulah yang menyebabkan warna asalnya bertukar daripada kuning menjadi putih dan boleh menyebabkan kanser usus).

Ingat: Kalau dimakan mentah, epal boleh dimakan bersama-sama makanan lain. Tetapi kalau jus, ia tidak boleh disulami dengan makanan lain kecuali setelah berlalu 15-20 minit.

Langkah 2.
Selesai yang di atas, makanlah pula buah LEMON atau minum jusnya 1 biji sebelum sarapan ATAU 1 biji sebelum tidur tiap-tiap hari untuk tujuan detoksifikasi. Berbeza dari jenis-jenis limau yang lain, lemon bersifat asid sewaktu di luar tetapi bertukar menjadi alkali setelah masuk ke dalam badan. Lemon ini rasanya sangat masam. Untuk mengurangkan masamnya, boleh dibuat jus dan campurkan dengan madu atau buat air lemon dengan menggunakan gula perang.

Kesannya boleh dirasai dalam masa dua minggu.

B. CARA KUATKAN LUTUT.
Racik kacang lendir (bendi) muda nipis-nipis dan rendam dalam air panas sebelum tidur kemudian minum pada sebelah pagi sebelum sarapan. Amalkan setiap hari. Kesannya boleh dilihat dalam tempoh sebulan.

ROTI BUN

 Nampak Menyelerakan.. klo rajin bole la mencuba nya.. Kredit to : Mai Zura



Tak perlu guna pengadun,
Tak perlu susah menguli hempas pulas,
Hanya guna tepung gandum biasa jer
Tak perlu nak sukat tepat2 sangat


ROTI BUN
MAIZURA#sharerecipe

BAHAN2NYA:-
YIS:
1 cawan air suam
1 peket yis mauripan(11gm )
# dikacau hingga larut
# biarkan naik berbuih dulu
1 biji telor (dipukul)
2 sudu makan majerin / mentega
2 sudu makan susu pekat
3 sudu makan gula
3 1/2 cawan tepung gandum

CARA:
# Didisatukan semua
# Tuangkan bancuhan YIS tadi
# Digaul dan uli hngga mnjadi
doh yg tak me-lekat2 ditangan
# Rehatkan & ditutup (biarkan doh naik)
# Tumbuk2kan dan uli semula santai2 jer
# Bentukkan ikut suka, susun dlm loyng
# Sapukan mentega @ majerin
# Rehatkan dan biarkan ia naik sekali lagi
# Masuk oven dan bakar 150/160c hngga keperangan.
dengan menggunakan api diatas juga dibawah.

nota:
[ Tambahkan tepung jika terlembik dan basah2kan tapak tangan
dgn air jika adunan agak terkeras...tau..ULI hingga elastik ]

dapur:
Mai Zura
Mai Share ReCipe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails