30 Oktober 2013

Teknik Betul Menggunakan Bottle Warmer / Pemanas Botol



Susu Ibu Perahan (SIP) perlu di panaskan dengan betul bg mengekalkan nutrien yg terkandung di dalam susu badan.

- Suhu yg PALING SESUAI untuk memanaskan SIP adalah 40°C Celcius. Suhu melebihi akan mengrangkan nutrien, manakala suhu 100 °C akan memusnahkan terus nutrien susu
- Ini sebab tidak digalakkan menggunakan air panas kerana kita tak tahu suhu sebenarnya
- Suhu 40°C adalah hampir bersamaan dgn suhu badan kita & Mommies tak perlu risau jika terlalu lama memanaskan susu menggunakan warmer krn suhunya akan kekal pada 40°C shj
- Ada Mommies yg merungut SIP yg dipanaskan masi sejuk biarpun lampu tela padam pd warmer, ini krn kebiasaannya warmer mengambil masa lbh kurg 7-8 minit utk memanaskan SIP
- Utk menggunakan Warmer, letak air dalam 3/4 dr tinggi botol atau sekitar 90-100 ml air bergantung pd warmer yg Mommies gunakan
- Hidupkan suis & laraskan sehingga 40°C & tunggu sehingga 8 minit biarpun lampu terpadam & menyala kembali
- Pastikan SIP dikeluarkan dr freezer lbh awal agar botol yg di masukkan tidak berais & susu sudah mula cair
- SIP juga perlu di panaska 10-15 minit sblm sesi Si Manja minum!
- Mommies juga boleh jadikan warmer sbg sterilizer kecil dgn mletakkan suhu 100 C!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails