03 April 2015

ROTI BUN

 Nampak Menyelerakan.. klo rajin bole la mencuba nya.. Kredit to : Mai Zura



Tak perlu guna pengadun,
Tak perlu susah menguli hempas pulas,
Hanya guna tepung gandum biasa jer
Tak perlu nak sukat tepat2 sangat


ROTI BUN
MAIZURA#sharerecipe

BAHAN2NYA:-
YIS:
1 cawan air suam
1 peket yis mauripan(11gm )
# dikacau hingga larut
# biarkan naik berbuih dulu
1 biji telor (dipukul)
2 sudu makan majerin / mentega
2 sudu makan susu pekat
3 sudu makan gula
3 1/2 cawan tepung gandum

CARA:
# Didisatukan semua
# Tuangkan bancuhan YIS tadi
# Digaul dan uli hngga mnjadi
doh yg tak me-lekat2 ditangan
# Rehatkan & ditutup (biarkan doh naik)
# Tumbuk2kan dan uli semula santai2 jer
# Bentukkan ikut suka, susun dlm loyng
# Sapukan mentega @ majerin
# Rehatkan dan biarkan ia naik sekali lagi
# Masuk oven dan bakar 150/160c hngga keperangan.
dengan menggunakan api diatas juga dibawah.

nota:
[ Tambahkan tepung jika terlembik dan basah2kan tapak tangan
dgn air jika adunan agak terkeras...tau..ULI hingga elastik ]

dapur:
Mai Zura
Mai Share ReCipe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails