10 Jun 2015

Himpunan Doa























style rambut

credit to : Lolitadress































































Resepi Rendang daging cili api






Resepi Orang Kampung


Bahan-Bahan


1kg daging dipotong nipis
Segenggam cili api * (aku letak sikit je sebab anak2 x suka pedas)
2 batang serai *
1 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
Sedikit kunyit hidup * (* semuanya dikisar halus)
1 batang serai diketuk
1 cawan santan atau secukupnya
Kerisik secukupnya
Gula melaka atau kalau nak color kuning guna gula pasir
Garam
Air asam jawa
3 helai daun limau purut
Sedikit daun kunyit di potong halus

Cara-Cara

1) Rebuskan daging bersama sedikit air sehingga kering
2) Masukkan bahan-bahan kisar dan serai. Gaulkan dan kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi sehingga daging hampir empuk
3) Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau lagi
4) Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau lagi gunakan api perlahan
5) Masak hingga kuah kering atau ikut selera masing2

APAM COKLAT







Resepi Kuih Tradisional & Moden





Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
4 sudu makan serbuk koko
1 st baking powder
1/2 st soda bicarbonate
1/2 st garam
2 biji telur
1 cawan minyak
1 cawan gula halus - kena tambah kalau suka manis, tapi kalau makan dengan aiskrim, ok dah..
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air


Cara:

Campur semua bahan dan kacau dengan hand whisk sehingga sebati. Rehatkan 1/2 jam. Kukus dalam acuan lompang yg disapukan minyak selama 15-20 minit. Makan dengan aiskrim vanila memang terbaek..

CHEESE MOUSSE CAKE


Resepi Sheila Rusly



====================

BAHAN LAPISAN CRUST
1 bungkus biskut marie atau biskut oreo
100gm butter ( di cairkan)


LAPISAN UNTUK CHEESE
250gm cream cheese
50gm gula halus
100ml whipping cream
jus lemon
1 biji telur

COKLAT MOUSSE HITAM
200gm coklat masakan hitam
2 biji kuning telur
2 biji putih telur ( dibuat meringue)
60gm gula halus
250gm whipping cream (anchor whip cream)( dipukul kental)
1 1/2 sudu makan gelatin
50ml air

CARANYA
Blend biskut hingga hancur kemudian + dgn butter yg telah dicairkan,sebatikan kemudian tekan dalam loyang spring form, ketepikan.

Pukul cream cheese + gula hingga kembang kemudian whip cream pukul lagi hingga kembang, masukkan sebiji telur pukul hingga kembang.... masukkan jus lemon pukul sebati ,masukkan adunan cheese tadi kedalam loyang biskut..bakar secara double boiling selama 1 jam dgn suhu 180c api bwh shj....dh masak sejukkan....

Rendam gelatin dgn 50ml air. kemudian cairkan dgn cara double boiler..
pukul whipping cream hingga kental.. ketepikan. masak coklat masakan secara double boiler hingga coklat cair + kuning telur yg telah dipukul kacau rata diikuti dgn gelatin tadi..gaul hingga sebati.. angkat..masukkan putih telur yg telah dipukul td kedalam coklat yg masih panas tadi ,kaup balik sahaja....dh sebati masukkan whip cream tadi kaup balik hingga sebati. Tuang adunan ke dalam loyang yg berisi cheese td sejukkan didalam peti ais beberapa jam..

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

More : www.resepisheilarusly.com

Nota :Tutorial Buttercream Rosses



credit to : Chef As - As Homemade


















































Edukids

credit to : Muslim Edukids












































Himpunan resepi 3

credit to : Cari Resepi














































































































































































LinkWithin

Related Posts with Thumbnails