oleh Mai Zura
Tak perlu guna pengadun,
Tak perlu susah menguli hempas pulas,
Hanya guna tepung gandum biasa jer
Tak perlu nak sukat tepat2 sangat
ROTI BUN
MAIZURA#sharerecipe
BAHAN2NYA:-
YIS:
1 cawan air suam
1 peket yis mauripan(11gm )
# dikacau hingga larut
# biarkan naik berbuih dulu
1 biji telor (dipukul)
2 sudu makan majerin / mentega
2 sudu makan susu pekat
3 sudu makan gula
3 1/2 cawan tepung gandum
CARA:
# Didisatukan semua
# Tuangkan bancuhan YIS tadi
# Digaul dan uli hngga mnjadi
doh yg tak me-lekat2 ditangan
# Rehatkan & ditutup (biarkan doh naik)
# Tumbuk2kan dan uli semula santai2 jer
# Bentukkan ikut suka, susun dlm loyng
# Sapukan mentega @ majerin
# Rehatkan dan biarkan ia naik sekali lagi
# Masuk oven dan bakar 150/160c hngga keperangan.
dengan menggunakan api diatas juga dibawah.
nota:
[ Tambahkan tepung jika terlembik dan basah2kan tapak tangan
dgn air jika adunan agak terkeras...tau..ULI hingga elastik ]
dapur:
Mai Zura
Mai Share ReCipe
Mai. i share
07 Januari 2015
RESEPI KEK COKLAT MILO MELELEH KUKUS
oleh kelas Bakeri
Bahan-bahan :
2 cawan tepung blue key (guna tepung serbuk penaik )
1 cawan gula - guna gula perang
1 cawan susu pekat manis - kurangkan
1 cawan milo
1 cawan serbuk koko vochelle
4 biji telur ayam
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
Cara-cara membuatnya :
1.Didihkan periuk pengukus terlebih dahulu.
2.Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk besar Kacau dengan sudip besar
3.kacau tangan je...jangan guna mixer nanti telebih naik tak jadi
4.Bila semua bahan-bahan dah sebati dalam 5 minit je kacaunye
5.lepas tu boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantek
6.Masukkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak dan ditabur tepung Kukus selama 40 minit Mas kukus 1 jam dah siap
kalo nak letak topping lagi best....
NOTA : bakar dalam 45 - 48 minit. panaskan oven api bawah dan atas dan bila masa pembakaran guna api bawah sahaja suhu 150C atau ikut suhu oven masing -masing dan guna kaedah waterbath.. masukkan loyang kek ke dalam loyang lain berisi air panas.
2 cawan tepung blue key (guna tepung serbuk penaik )
1 cawan gula - guna gula perang
1 cawan susu pekat manis - kurangkan
1 cawan milo
1 cawan serbuk koko vochelle
4 biji telur ayam
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
Cara-cara membuatnya :
1.Didihkan periuk pengukus terlebih dahulu.
2.Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk besar Kacau dengan sudip besar
3.kacau tangan je...jangan guna mixer nanti telebih naik tak jadi
4.Bila semua bahan-bahan dah sebati dalam 5 minit je kacaunye
5.lepas tu boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantek
6.Masukkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak dan ditabur tepung Kukus selama 40 minit Mas kukus 1 jam dah siap
kalo nak letak topping lagi best....
NOTA : bakar dalam 45 - 48 minit. panaskan oven api bawah dan atas dan bila masa pembakaran guna api bawah sahaja suhu 150C atau ikut suhu oven masing -masing dan guna kaedah waterbath.. masukkan loyang kek ke dalam loyang lain berisi air panas.
Langgan:
Catatan (Atom)