21 Mei 2015

Resepi Mashed Potato



Kentang
1 kotak kecil susu segar
2/3 sudu besar butter
secukup rasa garam, serbuk lada hitam + serbuk lada sulah
- Rebus kentang sampai empuk, toskan & lenyekkan hingga agak halus (nak simple, gunakan belakang mug). Masukkan butter, susu segar, sedikit garam + serbuk lada hitam + serbuk lada sulah

Inti Daging (Simple) :
Daging kisar
Bawang besar + bawang putih cincang
Serbuk lada hitam
Sedikit tepung jagung
Serbuk perasa + garam
- Tumis bawang besar + bawang putih cincang, masukkan daging kisar.
- Agak daging dah empuk, masukkan serbuk lada hitam & perasa + garam.
- Masukkan sedikit tepung jagung untuk pekatkan inti, dah agak kental sikit, angkat & toskan air/minyaknya. Ketepikan

Topping :
Mozarella cheese parut + sedikit daun sup / daun parsley / atau apa2 je janji nampak ijau (sukati) hehe
sedikit paprika / serbuk cili di atas (untuk kasi rasa Malaysia - mau pedas sikit) smile emoticon ~ dalam gambar tidak ada

Cadangan bakar :
(Seperti di gambar) --> Masukkan dalam oven 180 - 12 minit untuk cairkan cheese je kat atas tu.. Siap, untuk dihidang! Selamat mencuba!
heart emoticon heart emoticon heart emoticon

RESEPI TAU FU FA


Bahan-bahannya :
● 250 gram Kacang soya - rendam selama 4 jam atau lebih
● 1 liter air
● 1 sudu teh gypsum powder
● 1 sudu besar tepung jagung dan 1/4 cawan air panas

Untuk air gulanya :
Rebusan air gula dan daun pandan. Terbaik kalau gula melaka.

Cara-caranya :
1. Kisar kacang soya bersama air. Perah air soya guna penapis teh tarik atau penapis yg sesuai.

2. Masak perahan soya sehingga mendidih dan biar lama sikit.

3. Bancuh tepung jagung,air dan gypsum powder. Letakkan dalam bekas.

4. Tuangkan rebusan air kacang soya tadi ke dalam bekas berisi gypsum powder. Biarkan disitu sampai sejuk. Ingat jangan sesekali cuba kacau pati soya tu dengan bancuhan gypsum powder. Biarkan dan jangan diusik-usik, takut2 nanti cair dan tak jadi.

5. Bila dah sejuk boleh pindahkan dalam peti ais. Boleh dimakan dengan air gula.

Bagaimana cara mengajar flashcard pada bayi:



1. Beritahu anak anda bahawa anda akan menunjukkan kepadanya perkataan dalam bahasa Inggeris / melayu atau lain- lain bahasa.

2. Pegang kad imbas depan anak anda (tulisan yang besar mengadap anak, tulisan yang kecil mengadap anda)

3. Baca perkataan tersebut dengan suara yang kuat, jelas dan bersunguh- sungguh. Pastikan jarak kad dan anak ialah sejauh 60cm atau sejarak lengan anda

4. Pastikan tiada gangguan yang lain seperti bunyi bising dari tv / radio dan lain-lain

5. Baca kad seterusnya (bawa kad dari belakang ke hadapan) dan membacakan perkataan dengan kuat serentak.
**tips : Ibu harus mula bacakan perkataan apabila kad itu masih di belakang, dan dalam masa yang sama bawa kad itu ke hadapan dalam masa 1/2 saat.
JANGAN membawa kad itu ke hadapan KEMUDIAN baru baca.

6. Selepas siap semua kad, ulang kembali perkataan yang pertama sebelum sesi ditamatkan.
Contoh 'ayam', 'bola', 'cantik' , 'emak' ulang bali perkataan 'ayam' sebelum sesi tamat.

7. Anda juga digalakkkan membuat cerita pendek menggunakan perkataan terakhir. Contohnya 'ayam ini ada 2 kaki dan mempunyai taji.'

8. Berikan reward/ ganjaran pada anak anda seperti
== berikan pelukan yang melebihi 8 saat
== puji anak cerdik, pandai dan sebagainya
== juga boleh beri anak ibu jari tanda bagus, sentuh ibu jari anak

Kebaikan Lemon Epal Hijau dan Bendi




.






A. CARA SUSUTKAN BERAT BADAN.
Langkah 1.
Makan epal HIJAU atau minum jusnya tiap-tiap hari sekurang-kurangnya satu biji sehari selama seminggu. Tujuannya untuk membuang lemak visceral (lemak yang terdapat dicelah-celah otot perut) dan untuk mengikis lapisan kanji tepung gandum dan sisa-sisa makanan yang lain dari dinding usus. (Gandum yang terdapat sekarang mengandungi bahan kimia. Bahan kimia itulah yang menyebabkan warna asalnya bertukar daripada kuning menjadi putih dan boleh menyebabkan kanser usus).

Ingat: Kalau dimakan mentah, epal boleh dimakan bersama-sama makanan lain. Tetapi kalau jus, ia tidak boleh disulami dengan makanan lain kecuali setelah berlalu 15-20 minit.

Langkah 2.
Selesai yang di atas, makanlah pula buah LEMON atau minum jusnya 1 biji sebelum sarapan ATAU 1 biji sebelum tidur tiap-tiap hari untuk tujuan detoksifikasi. Berbeza dari jenis-jenis limau yang lain, lemon bersifat asid sewaktu di luar tetapi bertukar menjadi alkali setelah masuk ke dalam badan. Lemon ini rasanya sangat masam. Untuk mengurangkan masamnya, boleh dibuat jus dan campurkan dengan madu atau buat air lemon dengan menggunakan gula perang.

Kesannya boleh dirasai dalam masa dua minggu.

B. CARA KUATKAN LUTUT.
Racik kacang lendir (bendi) muda nipis-nipis dan rendam dalam air panas sebelum tidur kemudian minum pada sebelah pagi sebelum sarapan. Amalkan setiap hari. Kesannya boleh dilihat dalam tempoh sebulan.

Mari kita sama-sama cuba dan bandingkan hasilnya nanti.

RESEPI UDANG GORENG TEPUNG



Bahan-bahannya :

● 20 - 30 ekor udang
● 80 gram tepung gandum
● 100 ml air
● 1 sudu kecil baking powder
● sedikit garam
● sedikit kunyit utl warnakan kuning)

Cara Membuatnya :

1. Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.

2. Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.

3. Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.

4. Udang di bersihkan. Buang kulit, tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya.

5. Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.

6. Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).

7. Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.

8. Bahagian ekor tidak perlu disalut tepung.

9. Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.

10. Angkat dan toskan.

11. Hidangkan bersama sos pencicah yg anda suka. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.

Tips
Pastikan udang betul2 kering bagi mengelakkan dari minyak meletup yer....
Mungkin jenis tepung yang berbeza sukatan air pun berbeza...bancuhan tepung jangan cair supaya boleh melekat pada udang. Dan jangan terlalu pekat....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails