13 Mei 2015

BUBUR SAGU MANJA


BAHAN-BAHAN:
150gm biji sagu
480ml air | untuk rendaman sagu
250ml santan pekat
200ml santan cair
100gm gula pasir
1sm halia | dihiris halus
2 helai daun pandan
¼ sudu teh garam
Sedikit pewarna merah

CARA MEMASAK:
1. Rendam biji sagu di dalam mangkuk selama sejam.
2. Di dalam sebuah periuk, masukkan rendaman biji sagu dan sedikit pewarna merah. Kacau sehingga berubah menjadi jernih.
3. Kemudian, campurkan garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi dan sejukkan di dalam sebuah bekas, ketepikan.
4. Di dalam periuk berlainan, masukkan santan cair diikuti dengan santan pekat.
5. Kemudian, letakkan garam dan gula. Kacau hingga pekat dan mendidih.
6. Potong sagu dan hidangkan bersama kuah santan. Sedia dinikmati.
Sumber : Rasa/karangkraf
Jika Anda Suka ?? Sila Komen "SHARE"
Ingin Menu yang lazat ada 1001 menu !!!
Sila follow and like page dibawah:
https://www.facebook.com/jomkerjadarirumah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails