13 Mei 2015
BROWNIES
Sumber:Resepi Biskut & Kek Chef Hanieliza
Bahan A:
1 cawan susu cair -->saya guna susu segar
1 cawan mentega cair -->saya guna corn oil
1 cawan air panas
2 cawan gula perang (290g)
Bahan B:(Kacau Rata)
2 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C:(Diayak)
2 cawan tepung gandum (240g)
1 cawan serbuk koko (85g)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
150g badam kisar (dipanggang)
Bahan D:(Krim Coklat)
250g coklat masakan
1 sudu makan marjerin
2 sudu makan krim putar
Cara Membuat:
1.Panaskan ketuhar pada suhu 175'C selama 10 minit.
2.Kacau semua bahan A supaya sebati.
3.Masukkan bahan B.Kacau rata.
4.Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5.Lapikkan kertas dalam Loyang 10x10 inci.
6.Bakar selama 45 sehingga 50 minit.(saya bakar pd suhu 170'C selama 25 minit)
7.Sejukkan brownies dan salutkan dengan bahan D.
Krim Coklat
1.Panaskan coklat di dalam periuk ataupun bekas secara double boil.
2.Apabila coklat sudah cair,tutup api dan campurkan marjerin.Kacau sebati.
3.Masukkan krim putar dan kacau lagi.
4.Salutkan pada kek/brownies dan hias mengikut kesukaan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan