25 Februari 2015

HOMEMADE CENDOL



credit to : Koleksi Resepi masakan

HOMEMADE CENDOL
anda hanya perlukan :

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 sudu air kapur makan/sireh
2 gelas air daun pandan.
1 besen air batu

caranya:

1. pandan di blender dan airnya digunakan untuk membancuh kedua jenis tepong yang dicampur dengan air kapor.
2. bancuhan itu di jerang atas api yang tidak terlalu besar, sentiasa dikacau sahingga likat.
3. sediakan sebuah besen yang berisi air batu, kalau anda punya peralatan untuk membentuk cndul gunakan, kalau tidak memadai jika masukkan adunan yang dah pekat likat dan kental itu kedalam plastik tahan panas, kemudiamnya gunting hujungnya dan picitkan ke dalam besen air batu tadi.
4. dah pun siap cendul kita- ianya boleh di simpan dalam peti sejuk dan di gunakan ulang berulang selagi ada mengikut bgaimana anda suka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails